onsdag 26. november 2014

When hell freezes over.....

Jeg har hatt ca 50 juletrær i mitt liv. Alle har vært ekte grantrær. 
Mitt første opplevde jeg da jeg var 3 måneder, så det husker jeg ikke. Men året etter hadde jeg nok stor glede av å forsøke å rive ned alt som var mulig å nå på de nederste grenene.

Ett år tilbragte vi på Tenerife med mødrene våre. Vi hadde med oss julemat, - til og med multer, men juletre hadde vi ikke.

Ett år fikk jeg en avbestilt time for en operasjon på sykehuset rett før jul. Jeg fikk to timer på meg til å stille på avdelingen. Det gikk! Da hadde jeg ikke kjøpe noe tre, og mannen min hadde nok med å ta seg av sin etter-full-narkose-svimete-kone da jeg kom hjem. Vi bestemte oss for å la julepynt være julepynt det året. Det gikk også helt utmerket!

Men skal en ha juletre, så skal det være gran. Ikke furu. GRAN! 
Og ikke på noen slags måte noe som ligner på PLASTIKK!! 

Men så spilte kroppen min meg et puss; jeg har blitt mer og mer allergisk mot de grønne, glitrende!
Jeg har merket det i mange år, men har lidd meg gjennom den litt kvelende fornemmelsen at lufta er tett av noe jeg ikke vil dra inn i lungene. Det har vært verst i starten. Så har liksom trærne gasset fra seg. Gjerne i sammenheng med at nålene har begynt å drysse.

Men ifjor kjøpte vi en fjell-edelgran, og da ble det helt forferdelig! Den var så tett og fin, så den hadde sikkert dobbelt så mange nåler som de trærne jeg har hatt før. Og da bestemte jeg meg: Enten må vi ha plast, eller så kan vi ikke ha juletre. Så i ett år nå har jeg veid for og imot. 



Og så har det altså skjedd det som aldri skulle skje: Jeg har juletre i plast. 
Hageland hadde 30 % på kunstige juletrær. Jeg kjøpte et smalt, billig et. Men jeg synes faktisk det var fint. Det skal snart pyntes i stua vår. Tidlig, synes du? Ja, kanskje, men utrolig nok kan det samme skje som for noen år siden; jeg kan få tilbud om en operasjon nå rett før jul igjen! Denne gang er det bare en Hallux Valgus-operasjon i foten som venter, men da kan jeg ikke gå noe særlig på noen uker. Mannen min gruer seg allerede!

Jeg ble (iallefall ikke foreløpig) fristet til å kjøpe disse trærne med ferdig hvitt snødryss. Og jeg er usikker på hva hjort-rådyr-Rudolf synes om dem også. Men nesa hans var iallefall ikke rød, så ingen allergi der i gården!




Dette er jo den romantiske drømmen vi streber etter, ikke sant? Jeg ønsker meg en sånn lyktestolpe jeg kan knyte rød sløyfe i!


Ikke slit deg ut til jul. Det blir jul uansett!


søndag 23. november 2014

Det går så alt for fort mot jul!

Det var litt vemodig å ta den siste sommerservietten. Jeg ville sommeren 2014 skulle vare evig......


Men jeg fant noen fine rosa juleservietter i blomsterbutikken, så nå har jeg allerede startet en pastell-overgang mot jul. Juleservietter som dette kan godt brukes allerede i november:



De siste årene har jeg startet juleforberedelsene tidligere og tidligere for hvert år Det er for at det ikke skal bli stress de siste dagene før jul. Vi (iallefall jeg) tror jeg har hele desember=én måned på meg til å gjøre alt jeg "må" og vil før jul. Men det er utrolig nok bare en tre ukers tid desember har å by på før lillejulaften og selve 24. desember er der i all sin prakt.


Så ved å starte tidlig håper jeg altså å ikke bli utslitt og måtte ta alt på hælen......som dama i dette bildet:



Eller forresten; det ser ut som om hun koser seg og slapper godt av! Og DET er mitt mål også. For når jeg snakker om alt som skal og må gjøres før jul, så må du for all del ikke tro at jeg snakker om utagerende vasking, overdreven baking, brygging av hjemmelaget øl og hauger med hjemmelaget julegodteri! Langt i fra. 

Jeg snakker om alt som er koselig og minst mulig stressende og slitsomt. Og noen planer er gjennomført. For eksempel å besøke noen blomsterbutikker nå før jul. Selv om jeg har det jeg trenger av blomster akkurat nå, så er det mye vakkert å se. Blomsterbutikkene har ofte også mye fint i pynt og julepynt; sånt som en ikke finner i kjedebutikkene.

Viola Blomster i Larvik er en blomsterbutikk i særklasse. Utstillingen der er alltid kreativ og vakker. Nå feirer de 30-årsjubileum også, så nå var det veldig fint der! Det startet ute:



Inne har de fine ting. Dette er esker som ser ut som store "bøker" som kan ligge på bordet og en kan putte fjernkontroller etc oppi. Da blir det jo ryddig:


Dette er en type julepynt en kan fikse selv. En fin eske med en batteri-lysslynge oppi. Og så en silkeblomst. Veldig, veldig fint:


En batterilysslynge rundt en vase. Nydelig!


Blomserdame de luxe:


Og så helgens viktigste gjøremål: JULEMESSER!
Jeg liker meg best på de små messene. Der er det gjerne ganske billig, og produktene har høy kvalitet. Så nå har jeg deilige lefser, to flotte Tosca-kaker og tre krydderkaker i fryseren. 

Arrangørene av julemesser tjener også mye penger på å ha kafeteria. Hjemmelagede kaker, vafler og grøt går unna som varmt hvetebrød. Det er alltid høyt lydnivå i sånne kafeteriaer når kjentfolk treffes.

Ekstra koselig blir det jo når bordene er pyntet sånn:


Flere av mine ustressede juleforberedelser følger........

fredag 14. november 2014

Mens vi venter på nissen




Etter jul i fjor kjøpte jeg noen adventkalenderposer til halv pris. De var kjekke å ha klare nå når jeg har klart å være tidlig ute med kalendergaver til to barn og en voksen (!).

De små får godteri i de fleste posene, og når det nærmer seg jul ligger det noe annet småtteri i posene også.

Den voksne nærmer seg 40, og får en TRENINGSKALENDER!:


I posene ligger det en lapp med instruksjoner om enkle og kortvarige aktiviteter. Det er trening en kan gjøre ved kjøkkenbenken, og jeg har også lagt inn noen dager med bare uttøyingsøvelser. Inniblant ligger det også ved småting som kan være inspirerende mht trening, og det er også noe der som kan gi julestemning når dagene nærmer seg den 24. desember.

De fleste julegavene er nå innkjøpt eller planlagt. Jeg er alltid tidlig ute. Det er slitsomt å stresse rundt sammen med andre de siste ukene. Og flere gaver skal også sendes eller leveres i god tid før jul, så da nytter de ikke å drunte.

Det jeg EGENTLIG skal skrive om er en TILDA-blokk. Jeg har noen med forskjellige søte mønstre selv, og har nå kjøpt en til en 10-årig jente som liker å lage kort. Panduro har masse fine TILDA-ting. Klikk HER hvis du vil se litt på det selv.








Det er jo egentlig synd å klippe i disse arkene. De er vakre nok i seg selv.






Limstifter og saks er innkjøpt. Og så denne fine punchen, da. 
Tror 10-åringen blir fornøyd med julegaven, jeg.


GOD HELG!





lørdag 1. november 2014

Halloween 2014

Jeg var ganske likegyldig til Halloween i mange år. Sannsynligvis fordi jeg har edderkoppskrekk, og DE synes jo både her og der i denne feiringen! 

Jeg var til og med så hard at jeg bare sa ifra til ungene som ringte på at jeg ikke hadde godteri; vi feiret ikke Halloween. Så det så!!



Men så ble det noen utskiftninger i nabolaget, og plutselig var det ungene til naboen som sto så fine og sminket på døra. 

Så da tenkte jeg: "If you cant't beat them; join them", og bestemte meg for å lage en heidundrande Halloweenfeiring utenfor huset. 

Det var ifjor. Og jeg ble veldig fornøyd. Lokalavisa kom på besøk til og med!

Belønningen MIN var jo å se de sminkede og særdeles forventningsfulle ansiktene på ungene som ringte på i dette rare huset. Så i år prøvde jeg å finne på enda flere ting. Her kommer en haug med bilder:



Jeg pakket små poser (fra Ebay) ferdig på forhånd. Da ble det enkelt å dele ut til mine utkledte gjester, og det ble rettferdig fordeling.

Men først litt om forberedelsene. Her ser dere Fjorland suppetallerkner gjenbrukt:



Så noen fæle bilder fra nettet som jeg printet ut:


Maler til flaggermus fant jeg også på nettet. Klippet dem ut i sort, tykt papir. Spøkelsesansikter klippet jeg etter fantasien:


Jeg hadde lyst til å ha spøkelser hengende rundt i trærne. Tynt hvitt stoff over nifse ansikt. DET ville vel bli skikkelig scary!!?

Da jeg kjøpte julestjerner til vinduene på Clas Ohlson ifjor så fulgte det med hvite skjermer. De hadde jeg ikke bruk for, men tok nå vare på dem. Og nå fant jeg på å bruke dem til spøkelseshoder! 



Jeg hadde også etpar til som jeg byttet ut nylig, og de fikk også nytt liv. Mens limet tørket satte jeg et strikk rundt:




Og snart sto denne tvilsomme gjengen klar på kjøkkenbordet:



Kjøkkenvinduet ble dekorert slik:


Ett av stuevinduene. En billig men fin girlander fra Ebay festet med knappenåler:



Jeg måtte prøve å dekorere ballonger. Etter å ha blåst opp en stor som skremte vettet av meg da den smalt i hendene  mine laget jeg en liten, søt en. Moro, men jeg må få kjøpt meg en ny og bedre tusj til neste år:


Litt utklipt papir festet med festemasse fra Clas O.:



Så var det ut i regnet, da. Planen min om å henge spøkelser i trærne måtte avlyses. Men her henger de greit under tak:


Jeg trodde sånt edderkoppspinn de selger på Nille ville bli ekkelt og fint, men det var plent umulig å få dratt ut. Og fikk jeg dratt det ut, så hang det fast i alt mulig! Så dette er det beste jeg fikk til:





 Det dere IKKE ser av bildet, er at her på uteplassen står også den gamle CD-spilleren vår på repeat med skikkelige skremmende spøkelseslyder! Og den står HØYT på. Varslet naboene.


Og som i fjor var det det mest vellykkede. Noen unger ble skikkelig redde, og fedrene som fulgte dem synes det var kjempegøy! 


Jo mørkere det ble, jo mer skremmende så dette ut:





Masker på utelampene:



Selvskåret gresskar. Mitt aller første!


Blinkende lys i alle slags farger blinket og lyste i den halvmørke gangen. Heksehatten hang klar på kommoden, ser dere. Den har et grelt lys inni som ikke kom fram på bildet:



Flaggermusene henger i lysekrona i gangen. Ungene så dem godt der de sto på trappa. Mange ville nesten ikke gå igjen:



Det kom "bare" 38 unger i år. Noen flere ifjor, men da var det ikke regnvær. Men de som kom var stort sett fint sminket og utkledt. Noen av de voksne også, faktisk! Og når det står en liten heks på ca  5 år på trappa di, og spør med bebreidelse og en anelse skrekk i stemmen om "hvorfor ER det så skummelt her!!?", så er jeg igrunnen fornøyd. Jeg beroliget henne med at IMORGEN er det ikke skummelt her. Da er det bare koselig og vanlig. Hun så ikke overbevist ut.

En gang kom det mange små sammen. Det sto seks stykker på trappa samtidig, og en av dem så heksehatten på kommoden. De var jo så opptatt av å se INNE i gangen også, ikke bare ute. "Ja", sa jeg, "og heksa som eier hatten sitter i sofaen inne i stua!". Seks frosne, sminkede fjes stirret på  meg. En kunne hørt en knappenål falle, hadde det ikke vært for ghost-lydene fra CD'en ute. Det spørs om de tør å komme igjen neste år!

Vi fikk også gjester inne igår kveld. Jeg har ikke erfaring med å dekke Halloween-bord, men det ble ganske OK:



Printet ut fra nettet, og så laget jeg hull der stjernene er:










Vi hadde besøk av både prinsesse og dronning, og de ble litt utradisjonelt fulgt av kaptein Sabeltann. Gad vite hva Disney hadde synes om det. Mens faren i stykket stilte i DENNE maska:



Og så var det over. Sent på kvelden stupte jeg ut i regnværet og hentet inn mine nye kamerater, og så gikk vi og la oss:

Legg merke til etpar blodige hender til høyre i bildet.....

Så slik så gangen vår ut da jeg sto opp idag. En skikkelig DAGEN DERPÅ. Sikkert mange som har kjent seg sånn etter en fuktig fredag:



Til slutt tar jeg med et bilde jeg fikk på Snap. Anette har bakt til de som ringer på døra:



Og det var veldig smart, og mye, mye billigere enn det som ble innkjøpt til MINE godteposer! Jeg kom også i snakk med en fyr på REMA1000 en dag, og han fortalte at de pleide å bake kanelsnurrer til ungene i gata. Det var vellykket, og noen av de største gutta prøvde seg på besøk nr. 2 etter en stund i håp om at de hadde glemt hvordan de så ut og ga dem en ny runde gjærbakst. Og mens det før var sånn at de voksne som fulgte de minste sto ute i gata mens ungene ringte på, så kom nå de voksne helt opp til døra de også. De håpet jo på å få hjemmebakt de også. Ifjor hadde de delt ut 100 kanelsnurrer!

Vel, da var festen over for denne gang. NÅ planlegger jeg JUL!



P.S.:
Lørdag 1. november kom den blide og hyggelige avisgutten som vanlig (han er ca 15 år). Han ringte på og sto klar på trappa med avisa i handa. Han skvatt litt da jeg røsket opp døra og sa  morskt at "Kommer ikke du litt seint for å få godteri!!??!".
Han måtte le, og humret fremdeles da han forsvant rundt hjørnet med 25 kroner i den ene handa og en tiloversbleven godtepose i den andre......




Related Posts with Thumbnails