tirsdag 15. juni 2010

Å telle duer

Jeg har kost meg med en god bok den siste uken, og er dere interessert så kan jeg si litt om den:


Den heter
Å telle duer

Fortellerstemmen i denne boken er en mann på 45 som ikke alltid har hatt det så lett i livet.
Sannsynligvis har han en eller annen diagnose, men med innebygget godhet og en slags innsikt klarer han seg ganske bra, til tross for at han "lever livet uten dekoder", som han selv sier.

(Her lukter det vel Aspergers, spør du meg....)


Hovedpersonen Germain har som sagt ikke hatt de beste oppvekstvilkår.

"Når du må vokse opp under deksel, er det vanskelig å løfte seg særlig høyt."

Så hva skjer? Jo, han møter en gammel og klok dame som endrer livet hans.

Hvis dere har lest og likt Anna Gavaldas bok "Saman er ein mindre aleine", så er dette i samme sjanger. Varm, morsom og til ettertanke.
Lettlest er den også. Passer bra for fine og late sommerdager.

 

Dette er en bok som lar deg sitte igjen med en god følelse, og du skulle ønske du var i nærheten av disse menneskene som du akkurat har lest om.

Her er et eksempel på den artige måten historien fortelles. (Her har Germain akkurat forstått at helsen svikter på hans gamle venninne.)

"Hun er snill, hun forstyrrer ingen, og så er det hun som skal rammes? Til urettferdighet å være er det ikke naturlig!  For jeg kjenner folk som har brukt livet på å gjøre livet surt for andre og så stryker med mens de sover i sin egen seng, femognitti år gamle, spreke til beins og med godt syn helt til slutt, så en skulle tru at galle funker like godt til å oppbevare sure drittsekker i som eddik til sylteagurker." 

Og så har jeg en bok til som jeg kan fortelle om:
  
STRIKKESIRKELEN

"Etter at Mary Baxters eneste barn plutselig døde, greier hun verken å lese eller skrive eller ta opp igjen de vanlige syslene som hun før synes var hyggelige. Etter råd fra moren begynner hun å strikke for å fylle de tomme timene og ensomme dagene. Motstrebende begynner hun i en strikkesirkel i hjembyen og møter der ulike menneskeskjebner som alle strever med sitt. Uten at Mary er forberedt på det, kommer strikkesirkelen til å forandre livet hennes fullstendig."


Teksten over er fra bokomslaget, og forklarer mye om bokens innhold. Men jeg ble overrasket over forfatterens innsikt i menneskers skjebner/mentale tilstand/helbredelsesprosess.


Ikke det at JEG vet så mye om hvordan folk har det og hvordan de opplever livet de lever, men forfatteren beskriver mennesker jeg kan kjenne meg igjen i, - både som meg selv og blant mennesker jeg kjenner.

Jeg tror vi blir bittelitt klokere av å lese denne boken, bittelitt mer tolerante og runde i kantene. Kanskje den vil gi oss noen tanker vi kan ta med oss på vegen, og som kan hjelpe oss til å møte livets utfordringer, gleder og sorger.

2 kommentarer:

Bustenellik sa...

Jeg applauderer tankegangen fra sitatet til den første boken. Denne må jeg skaffe meg :-)

Fru Andersen sa...

NOTERT! JEg er en liten lesehest, så denne boken skal jeg få tak i! Blir sommerlektyre;-)

Morsomt at du er pepsi max-dealer da! SKulle hatt en slik jeg også, jeg ender opp med å sende mannen på bensinstasjone i tide og utide dersom lageret er tomt. Men har som regel så det rekker, har nemlig ordnet meg eget pepsimax kjøleskap i kjelleren, thihi!

Og jo da, jeg har hørt om wet wet wet, og lo godt av kommentaren din! Vokste opp på en avsides øy og der hørte man på wet både på 80 og 90-tallet;-)

Nå reiser vi på ferie snart, torsdag, så blogges når vi er kommet frem til LA og pcen er oppe og går! Klemmer så lenge;-)

Related Posts with Thumbnails