fredag 24. september 2010

Norgesglass eller ikke?

Da jeg vokste opp på 60-tallet rakk jeg AKKURAT ikke å se Norgesglass i daglig bruk. For da kom nemlig fryseboksene inn i alle hjem for fullt.

Min mor brukte altså ikke Norgesglass til konservering, slik de var tenkt. De ble igrunnen heller brukt til kjellerfyll. Kan jeg egentlig huske at vi noen gang hadde noe på dem??? Neeeeei, det tror jeg ikke.

Men fordi jeg er facinert av livet som er levd før oss, så har jeg alltid hatt respekt for all jobbingen som ble gjort for å konservere mat i dem. Og TENK så flott husmødre synes de var dengang de var nye. De ga henne muligheten til å kunne oppbevare mat på en mye bedre måte. Den gang.


Wikipedia:

"Norgesglass er et fellesnavn på glass for hermetisering, sylting og annen konservering. De har et lokk av glass, en gummipakning mellom lokket og selve glasset og en metallring som skrues på for å feste lokket til glasset. Glasset revolusjonerte lagring av mat i Norge.


Produsert fra 1908 til 1978.


Produksjonen ble etter hvert tatt over av Drammen Glassverk, fra 1958 Moss Glassverk. Glasset finnes i minst seks forskjellige størrelser og er produsert i om lag 75 millioner eksemplarer.

Kilner jar:
Oppfinnelsen ble tatt fra det engelske Kilner jar oppfunnet av Kilner-familien og produsert av John Kilner & Co, i Yorkshire.
Caleb Kilner oppfant Kilner jar. Sønnen John Kilner (tipptippoldefaren til programlederen Jeremy Clarkson fra det populære bilprogrammet «Top Gear») lagde selskapet John Kilner & Co glass company i 1842 og produserte mengder av glasset. Glassene ble kopiert og produsert av andre, og forretningsvirksomheten til Kilner-familien ble slått konkurs i 1937."

Når bloggere nå viser forskjellig bruk av Norgesglass; alt fra oppbevaring av vaskepulver til sølvtøy, så har hjernen min protestert litt. ER det pent?? ER det praktisk?? VIL jeg henge meg på dette?? SKAL jeg holde meg til å bruke Norgesglassene mine (- jada, jeg har!!!) til nødløsning for syltetøy som skal fryses når alle andre beholdere er benyttet?
 
Jeg hadde igrunnen bestemt meg. NEI, her går grensen. De skal IKKE fram i lyset. De skal brukes kun der det er så mørkt som mulig. Det er DET de er tenkt til.
Inntil jeg fikk se denne:
 

Det er en liten interiørbutikk her i Larvik som heter Lille Malinas, og de selger disse hvite "toppene" til kr 30,- pr stk.
Ja, så gikk det altså den veien med meg også. Foreløpig vet jeg ikke hva jeg skal ha på disse glassene, for jeg synes fremdeles at de er plundrete å bruke. En må være forsiktig så ikke glasset ramler av, jeg har ikke flere syltestrikk, og det er ekkel lyd når metallet skrus av toppen.

Men FINT ble det!!
Her får det stå på hylla sammen med kaffeboksen, mugga jeg har teposer i,
- og saltet.


DETTE glasset derimot, det er jeg veldig fornøyd med. Ingen ekle lyder ved åpning og ingen løse deler.

Men på dette kan jeg jo ikke bruke en sånn fin topp, da....

(Hvis noen er interessert i en topp eller fem, så kontakt meg gjerne, så fikser jeg noen for dere. Var innom butikken der igår, og hun hadde mange igjen. De finnes også med broderte hvite hjerter, men jeg falt for disse med Homemade på, jeg da. Emailadressen min står øverst til høyre på siden.) 

4 kommentarer:

Kreoline sa...

Hei, nydelig topp på lokket, koselig med blonde rundt glasset. Har et par Norgesglass jeg også, de står på benken full av telys. Ha en fin helg, klem fra Mona.

sylvia sa...

hei,
ja disse topper er helt skjønne,kan ikke tenke meg glass krukker uten dem,nydelig ditt norgesglass ble,så vakkert med rose i.du finner nok ut av hva du skal ha i det..
ønsker deg en koselig helg.
klem fra sylvia

Fru Andersen sa...

Åh! Nuuudelig med hatt på glasset da;-) Jeg bruker norgesglassene mine til å ha kaffe i jeg, og nye strikk det får du kjøpt på Jernina. Det er kjekt å vite litt om bakgrunnen for ting og hvordan folk brukte gjenstandene før, men artig å finne nye bruksmåter også da!

Jeg lo vettet av kommentaren din inne hos meg, IKKE akkurat klar for "nude" bilder på tvitter! Hahaha!

Ha en herlig lørdag da tøysejenta!

Blogger sa...

BlueHost is ultimately the best web-hosting provider for any hosting plans you require.

Related Posts with Thumbnails