tirsdag 22. november 2011

Bacalao for dummiesNå som høsten har krøpet godt innunder ulltrøyene våre, så koser jeg meg inne med fyr i ovnen, bøker og pledd. Men denne "høst-roen" har også gitt meg lyst til å gjøre andre inne-ting; jeg føler for å lage skikkelig mat. Norsk mat. Mat som det tar lang tid å lage. Mat som en kan snakke om.

Men først skal jeg vise dere hvorfor det er så skittent på uteplassen vår! (Se bildet over.)
Som dere ser har jeg fått satt opp julelys klar til å tennes til helgen, men gulvet har vi ikke fått vasket etter den fuktige høsten og vedbæringen. Grunnen er at vi ikke har vann ute lenger, for det graves i gata vår, og utekranen har plutselig blitt INNTAK for vann til huset vårt. Så selvsagt kunne vi trekke slange fra kjøkkenet og ut gjennom huset så vi kunne fått brukt høytrykksspyleren. Eller vi kunne blåse i det og vente på snø. Vi valgte det siste.Men tilbake til dagens tema: MAT
Nå når Heine Totland og Arne Hjeltnes reiser rundt i landet på TV2 hver søndagskveld og promoterer alt det fine og gode vi har her i landet, så har de nok tent en mat-stolthet i meg. Vi har fantastiske råvarer, og selv om ikke alt er så billig, så sier media at vi stadig unner oss mer av de gode, ferske, lokale råvarene her i landet. Jeg skal også bli flinkere til det.

Bacalao hadde jeg aldri laget. Det var visst knallgodt, ifølge mannen min, som har fått det på noen gutteklubb-arrangementer. Norsk klippfisk....og så massevis av ting som IKKE er særlig norske:


Klippfisken fant jeg på MENY til kr 79,-. Det var nok til to personer. Og fisken skulle ligge i vann i minst 30 timer, så her gjelder det å langtidsplanlegge. Jeg hadde bollen med fisk stående på benken i 2 døgn, og byttet vann flere ganger.


Jeg fulgte oppskriften til Wenche på God Morgen Norge. Den finner du HER hvis du er interessert.
Og når det står "legges lagvis" i gryten, så ble det hos meg mer på denne måten; "rør forsiktig rundt i alt sammen etter at alt var hivd oppi". Det med lagvis ble ikke så lett når en lager en såpass liten porsjon.

Og jeg valgte å ha en gryte stående i stekovnen etpar timer istedet for å ha den stående og koke på ovnen. Det gikk veldig fint.


Og så hovedpoenget; var det noe godt??!


Jada, ikke så verst. Og min lojale (men ganske ærlige) mann sa at det jeg laget absolutt var like godt som det han har fått servert av "proffene". Men blir det bacalao hos oss ofte i tiden framover? Jeg tror ikke det. Det finnes så mye annet som er enda bedre, enklere å lage og absolutt norsk......Men dette innlegget var iallefall en slags introduksjon til Bacalao-verdenen for dere som ikke har vært innom den før.
Snart skal jeg prøve meg på Fersk Suppe. Noen av dere som lager noe lokalt eller tradisjonelt?
Håper dere også har lyst, tid og mulighet til å nyte norske råvarer laget av dyktige, engasjerte og stolte norske bønder. Ha en fortsatt fin dag.

10 kommentarer:

Julebord sa...

Takk for en innsiktsfull og nyttig innlegg. Internett er et bedre sted med deg å skrive!

Julebord

Fru Tunheim sa...

Jeg elsker bacalao og har gjort det siden jeg første gang smakte det på skolekjøkkenet i 1976.....

Ha en flott dag

Linda sa...

Jeg har aldri smakt bacalao...mannen her i huset er meget skeptisk, så da blir det til at jeg ikke prøver dette ;)
Jeg la ut et middagstips i går..veldig godt og enkelt å lage til :)
Ha en fin dag!

Anonym sa...

Hei :)
Så tålmodig du er! Det her er jo kjempebragd :). Har ikke smakt bacalao selv. I fare for å høres ut som ungene drister jeg meg likevel: Jeg liker ikke tomatpure i mat. Liker ikke oliven heller...

Var artig å lese om ungdommene på topptur. Er absolutt enig... slike vil vi gjerne ha! Kan tenke meg de var slitne ja :)

Anne sa...

Så koselig at du vil være med på giveaway hos meg !
Nå har jeg kost meg på den fine bloggen din!
Klem Anne

Line Elisabeth sa...

Hei:)

Jeg har aldri smakt bacalao, så flink du er til å prøve ut nye ting, blir som regel det samme som går igjen her:)
Nå har jeg lagt meg til som følger av Othilies Gårdshandel, så kan jo sende en meld og høre:)
Det hadde jo vært kjempekoselig å ha deg som guide da:)
Trenger nok det, med min sted sans;)

Ha en fin natt!
Klem Line E.

MissMette sa...

Hei :)
Så mange flotte innlegg det var her hos deg, siden sist :) Flotte bilder fra julemessa og fra Othille`s Gårdshandel - Bente har bare så mye fint, skulle ønske jeg bodde litt nærmere :) Bacalao har jeg spist noen ganger ja og syns det er helt greit :) ... men jeg har heller ikke laget dette selv... Får se om det noen gang blir, hvis ikke får jeg passe på å spise det når familien har det på menyen en gang, hihi... Ønsker deg en fortsatt fin uke, snart er det advent og julemåneden er like om hjørnet ღ blir koselig... Klem fra Mette

Nostalgia sa...

Å dette såg deilig ut :-) Tror dette må stå på menyen en dag og vi er så heldig å ha Bacalao på fiskebutikken vår:-)

Ønsker deg en fin onsdagskveld
Klem, Nostalgia

Camilla sa...

Mm det så godt ut! Har kun spist bacalao, men aldri prøvd å lage, kanskje jeg skulle driste meg til det.

Håper du har en fin adventstid.
Klem fra meg.

Blogger sa...

BlueHost is ultimately one of the best web-hosting company with plans for all of your hosting needs.

Related Posts with Thumbnails