torsdag 16. desember 2010

Juletelegram

I sommer var jeg i Sandefjord og tok en tur ombord i den gamle hvalfangstskuta Southern Actor.Skuta er nå en del av hvalfangstmuseet, og en kan gå ombord og føle litt på hvordan det må ha vært å være hvalfanger en gang i tiden. Stakkars gutter.

På min vei ble jeg oppmerksom på et telegram som sto utstilt der telegrafisten holdt til ombord. Da kom jeg på at jeg husket slike telegram fra barndommen. Det hendte vi fikk slike, og det var noe magisk ved dem.
Dere som er under 40 skjønner vel nesten ikke hva jeg snakker om, så derfor vil jeg prøve å vise dere:


Telegrammene hadde noen få forskjellige motiv, og teksten var alltid høytidelig og flott.
Her kan dere lese selv hva en ung mann skrev hjem til sin familie. Tenk som han lengtet hjem til mor!!


Så sender jeg en spesiell hilsen til dere som ikke får være sammen med de dere har lyst til å være sammen med i jula. Ingunn, for eksempel. Hun har mannen sin på en boreplattform utenfor Afrika denne julen. Men det er godt vi har teknikken til hjelp for å holde kontakten nå, og kan ringe rundt i verden og ikke bare sende telegram hjem til "mor".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen takk ♥
Nå ble jeg helt rørt , jeg !
Det varmet skikkelig og hadde du vært her s skulle du fått en god klem ♥
Og som du har forstått så er jeg over både 40 og 50 så jeg husker godt telegrammene. Dessuten er familien min full av sjøfolk og da ble jo tlegrammene brukt til hilsener og beskjeder som det hastet med. Ellers var det jo vanlig å sende telegram både til konfirmanter og brudepar..
Godnattklem fra Ingunn og igjen takk for omtanken ♥

Bustenellik sa...

Hei vakre Rosesommer :-) Nå er det lenge siden jeg har hatt tid til å titte innom favorittbloggene mine. Deg inkludert. Det er rett og slett tiden som ikke har strukket til. Jeg får forsøke å oppdatere meg på alle de koselige innleggene du alltid har, og som jeg har gått glipp av denne uka :-)

Jeg har aldri laget deigen, men sirupssnipper er ikke stor vanskeligere å lage en pepperkaker syns jeg. Hvilke kakeslag har du fått i boks forresten? :-)
Det rosa trekket er rett og slett en nylonstrømpe. Jeg burde kanskje skrevet litt om det? Det for komme senere :-) Men det er et triks jeg har lært av bestemor. Med nylonstrømpa på kjevla, så blir det lettere å kjevle ut deiger som har lett for å bli litt klengete på kjevla når de blir bearbeidet. Det funker overraskende bra. Bestemor har en turkis og en rosa som vi alltid bruker når vi lager sirupssnipper :-)

Og pusebilder kan da komme. Det er kanskje lenge siden sist jeg hadde et innlegg om de to rabbagastene mine nå? Forutenom julebrevsfotograferingen selvfølgelig ;-)

Stor busteklem fra Bustenellik. Edru.

Camilla sa...

Du er nå søt også da!!

Idag kom det en pakke i postkassen vår, og siden jeg ikke venter noen pakke ble jeg veldig overrasket. Tusen takk for kjempefint smykke! Det er allerede hengt opp på smykkestativet, så det kan taes ibruk i julen.

Juleklem fra meg.

Koselig koselig sa...

Ja tenk hvor mye disse telegramme betydde for folk før i tiden. Rørende! Jeg har faktisk fått telegram jeg også, som er 43 år.. hehe ;) til min konfirmasjon, fra mine besteforeldre som ikke kunne komme da. Det har jeg tatt vare på. Utrolig flott.
Og forresten, så anbefaler jeg deg en tur innom på Hotel Atlantic i Sandefjord for å se mer Hvalhistorie, der er det flotte utstillinger og spiserom. :)god helg

Related Posts with Thumbnails